Doamna Hoaţă şi victima ‘mnezeită

imagesEu am crezut că sunt imună, că este imposibil să mi se întîmple şi mie. Credeam că sunt prudentă şi norocoasă. Dar pîna într-o zi, cînd mi s-o întîmplat. Mi-au furat portofelul. Mai n-am leşinat în farmacie cînd am descoperit că îmi lipsesc şi banii şi documentele.
În ziua aceea era a doua nenorocie care mi se întîmplase. Mă trezisem de dimineată cu nişte buzoane mai ceva ca ale Angelinei Jolie. Herpes. Eu de mica “drujesc” cu el. De data asta o ieşit o erupţie că o trebuit să mă stuchesc în sîn cînd m-am vazut dimineaţa în oglindă.
Şi iaca, ies de la farmacie şi trag un bocet, mă uit în stînga, în dreapta în speranţa că hoţul cu mustrări de conştiinţă mă aşteaptă să îmi restituie bunul sustras. Pe naiba, toti îşi vedeau de nevoile lor.
Cum eram eu în prada panicii, tremurîndă toată, îl sun pe frait-meu. Telefonul spre norocul meu nu prezenta valoare comercială şi hoţii nu s-au obosit să mi-l ia. S-au poate li s-o fi făcut milă, cine ştie poate mai au şi ei un pic de respect pentru victimele lor.
Eu ştiam că frait-meu n-o să mă laude, dar mă aşteptam să fie mai compătimitor. Şi cum boceam, şi mă innecam în cuvinte:
-Bade, mi-o furat portofelul….
-Cînd, cum, avei mulţi bani?
-Vreo 2000 de lei şi documentele. (Eu în acea zi mă pornisem să fac cumpărături la Piaţa Centrală)
-‘mnezeul mă’ti de căscată şi eşti, vină mai repede la mine!!!
-Da n-am bani nici de „rutieră”…
-Vină pi jos,
Frait-miu de vreo cîteva lunişoare a fost avansat în calitate de şef pe anchetă în unul din comisariatele din Chişinău.
Am ajuns. Cu ochii umfaţi disperată, intru în cabinet. Şi nici să trag aer în mine nu am avut timp că o început frait-meu să tune: „ mnezăul mă’ti de căscată, matahală ce eşti…eu îs sigur că tu căscai gura pe dealuri, că aveai geanta dizblehuietă (deschisă). Ş’apoi, ce dracul îţi porţi documentele în portofel? Ei, auzind-o şi pe asta, am intrat într-un plîns convulsiv:
-Ştii ceva? Eu nu am venit la tine să-ţi descarci toată furia pe mine, eu şi aşa îs stresată. Dacă nu vrei să mă ajuţi dă-mi măcar trei lei să mă duc acasă.
O înţeles badea că mă luase prea pe sus.
-Hai, ia şi te liniştete şi aminteşteti cum s-a întîmlat.

Stăteam singură într-un cabinet şi treceam prin minte filmul evenimentelor din acea dimineaţă. Ofiţerul care îmi luase declaraţiile plecase să-şi bea o cafea. Şi cum reflecam eu, intră în cabinet un alt individ, fară uniforma.
-Ascultă domniţă, cu cît mai multe informaţii ne dai cu atît ai mai multe şanse să-ţi găsim portofelul. Între timp i-an uită-te la fotografiile astea poate recunoaşteţi pe cineva. Mi-a lasat un telefon „starinîi„ de pe vremea lui Starîi Hîrşim şi a plecat. Am început eu să răscolesc imaginile de doi centimetri, da parcă toţi erau totuna.
A venit şeful(care era frait-meu) şi mi-o mai tras alţi vreo doi ‘mnezei, dar de data asta cu folos. Eu mi-am dat seama unde mi-au furat portofelul. La gara de nord, în timp ce mă urcam în microbus. Am început să le povestesc tot de fir-a-păr şi numai ce văd că individul fară uniformă îmi trage agresiv telefonul şi îmi arată.
-Îi recunoşti?
-Pe ea, da, 100%, da pe el nu.
-Foarte bine, aici am terminat. Puteţi să mergeţi acasă.
-Dar bade? Si mă uit la şef.
-Dă-i drumul acaşă si taci.

Peste vreo doua ore mă sună badea
-Vin-o să-mi semnezi nişte declaraţii, căscăciuneo. Ţi-am găsit portofelul. De data asta avea un ton relaxat. Acesta era frait-meu care îl ştiu dintotdeauna. Vesel şi glumeţ.
-Pe la 15:00 să fii la mine în birou.
Da de unde eu într-un sfert de oră eram ieşită din casă şi la şi jumate stăteam sub uşa lui. Frate ne-frate, da la el oraru-i sfînt şi ca orice muritor de rînd mi-am aşteptat cuminte turnul.
M-am aşez pe scaunul din coridor alături de o doamnă care imediat mi-a furat privirea. O doamnă elegantă, îmbrăcată într-un sacou alb şi o fustă de culoare roz deschis. Avea nişte pantofi negri foarte trendy asortaţi cu geantă de piele de mărime nu exagerată. Părul negru, în bucle rebele gramădite frumos într-o broşă cu pietre de turcuaz. Machiată discret, numai buzele cărnoase de roşu aprins ieşeau în evidenţă. Ce să zic o Doamnă. Şi ia se uita la mine. Sfidător aş zice, aproape că mă incomoda privirea-i insistentă. Lineştea dintre noi fu spartă de ofiţerul care numai ce apăruse cu dosarul în mîină.
-Deci mi-aţi găsit hoţul? îl întreb eu foarte bucuroasă.
-Exact, stă chiar lîngă dumneavoastră.
-Ce………..?
Leteralmente mi-au căzut ochii în gură.
-Dar doamnă….?
-Ei mă rog de mă iartă, dap’ cum să nu iţi iau portofelul dacă geanta era deschisă (avea dreptate, de felul meu eram cam căscată).
-Am înţeles că geantă era deschis da ce treabă aveţi cu geanta mea?
-Hai să ne împăcăm, iaca îţi dau 50 de euro şi închidem tot. Că şi mie mi-e greu, soţul mi-o murit. Am fată studentă la drept în Bucureşti şi nu pot să-i fac o aşa ruşinea.
Prea tîrziu. Eu eram îndrăcită bine de tot.
-Ascultă chiochi, şi eu am fost studentă, dar mama, ca să îmi plătească studiile vindea legaturi de petruşca (pătrunjel) şi ţelină în Piaţa centrală. Ea nu şi-o bagat mîinile în buzunarele nimănui.
Mai pe scurt pînă la urmă doamna hoaţă s-a ales cu o amendă şi cîteva ore de muncă în folosul societătii.
Pe mine toată treaba asta m-a făcut să fiu mai prudentă, mai atentă la oameni şi… la geantă. (Nu-mi mai ţin documente în portofel)
Si totuşi mă întreb… eu am avut norocul că frait-meu o pus tot comisariatul în picioare şi în cîteva ore au prins hoţul, dar ce s-ar fi întîmplat dacă în locul meu era un biet om, care poate venea de la ţară să facă nişte cumpărături sau să se ducă la vreun spital?

Advertisements

About Vioara

Tînără, frumoasă şi căsătorită
This entry was posted in aşa o fost să fie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s